сряда, 27 април 2016 г.

                                                     Бъзак                                                                                                                   С есента започва събирането на плодовете на едно широко разпространено у нас растение - черния бъз. Възрастните хора го наричат свирчовина, защото клоните му имат мека сърцевина и лесно се отделя. В народната медицина е намерил широко приложение. Всички части на растението са лечебни и това е причината днешната нутрициология да го нарежда на челно място в класациите за суперхрани.
Три са основните видове бъз - тревист (бъзак), дървовиден (бъз) и червен бъз. Тревистият бъз вирее в цяла Европа и Азия и предлага богата палитра от целебни свойства. Цъфти през юли-август с гъсти снежнобели цветчета, събрани на кичести снопчета. Малките черни плодове узряват в края на лятото около септември. Дървовидният бъз има жълто-бели дребни цветчета и едри черни плодчета - лъскави и топчести, с по 3 кафяви семена. Плодчетата на двата вида бъз се берат без дръжките и преди употреба задължително трябва да преминат през топлинна обработка. Това е необходимо, за да може да се разградят вредните глюкозиди самбунигрин и самбуцин.Употребяват се само добре узрелите плодчета,които съдържат още каротин, витамин C, желязо, витамини от групата B, аминокиселини, ябълчена и винена киселина и др. През зимните дни извлекът действа общоукрепващо на организма, подкрепяйки имунната и кръвотворната система. Много добро действие оказва при простуда, хрема, ангина, кашлица, невралгии, влияе благотворно на отделителната система. Богатството на антоцианинови съединения, пектин и целулоза обуславя силния антиоксидантен ефект на черния бъз и ролята му в извличането на тежки метали и радиоактивни изотопи от организма. Чудодейните черни “топчета” в свежо състояние сега или сушени през зимата са едно от най-добрите природни средства при лечение на анемии. А народният лечител Петър Димков смята бъза за най-силната българска билка. В бележките си пише, че когато тръгват на юг, лястовиците се запасяват с енергия за пътя, като кълват плодчета бъз.
Имам пациент с чернодробен тумор и критични лабораторни показатели, който, противно на очакванията, се чувства превъзходно и споделя, че редовно приема сироп от плодчетата на черния бъз. Друга жена с токсично увреждане на черния дроб от повишен прием на лекарства подобри показателите се в кръвта за чернодробна функция за месец и половина, а обикновено това отнема от 6-12 месеца. Пациент с начална форма на злокачествено образувание на панкреасната глава с лоша прогноза е добре повече от година и го отдава на това, че редовно приема бъз. Дълго не можехме да помогнем на млада жена с постоянно повишена температура и синдром на хронична умора, докато не я посъветвах да опита черен бъз. За седмица очакваната промяна настъпи.
Как да се приема бъзът? Според предпочитанията може да се подслади или да се желира. Сокът от черните плодчета е традиционно средство срещу настинка, а приготвянето му е изключително просто. Ето и моята любима рецепта: Измийте плодовете, сварете ги с малко вода, отпенете, прецедете и напълнете в чисти бутилки. Затворените бутилки кипнете за 10 минути. Сиропът засилва защитните сили на организма, повишава хемоглобина и регулира обмяната на веществата. Целебното суперплодче може да се приема и по друг начин - от вечерта накиснете 15-20 зрънца с малко вода, а на следващата сутрин прецедете и изпийте този вълшебен коктейл на гладно. Ефектът е същият, ако се поглъща малко сушен плод сутрин на гладно заедно с чаша вода. Друг начин е накисването в 1 л вода на 300 г сушен плод заедно с 1 кг захар и канела (по желание). След това сместа може да се разрежда с вода и да се пие.
И едно предупреждение: черният бъз да не се приема вътрешно от бременни жени и кърмачки заради риска от глюкозидната токсичност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

                                                При рак Множество изследвания на продукти с компоненти от черен бъз доказват антиканцерог...